Még együtt

Egyutt
Még együtt vagyunk, de nekem már eszembe jutott a válás!
Ha magára ismert, klikk ide!

Válni szeretnék!

Egyutt
Válni szeretnék! Ehhez kérek tanácsot, segítséget!
Ha magára ismert, klikk ide!

Válunk

Egyutt
Már válunk, de nagyon nehéz, bajban vagyok. Segítséget, tanácsot kérek!
Ha magára ismert, klikk ide!

A kamaszmediáció tapasztalatai a kamaszkori problémák kezelésében

A mediáció egyik alapelve az, hogy a két-, vagy többszereplős tárgyalásokon a "gyengét" erősítse, felemelje, az "erőset" kordában tartsa. Magyarán kiegyensúlyozott tárgyalási pozíciókat hozzon létre. Ennek az elvnek a kamaszmediációban is érvényt kell szereznünk.
A felállás általában az, hogy a "kamasz" valamilyen módon ellenáll a szülők "kéréseinek". Ezt szokták leegyszerűsítve lázadásnak felfogni, azonban általában nem válaszolják meg a lázadás okát, forrását. Nagy ritkán generációs problémákat szoktak említeni, ami igaz, azonban ez csak egy komponense a konfliktusoknak, ami alapvetően az normák birodalmába vezet, de erről most nem szeretnék bővebben szólni. Meglátásom szerint - és itt most magánvélemény következik - a kamaszproblémák alapvetően szülői magatartásból vezethetők le. A szülők hozott mintáik által meghatározott módon viselkednek gyermekükkel. Arra utalok, hogy ők is voltak valamikor kamaszok és már ők is "lázadtak" szüleik ellen. A baj az, hogy ezt, mint jelenséget "természetesnek" tekintik többségükben és szenvednek tőle.
A mediációk tanulsága azonban ezeknek a sztereotípiáknak ellentmond.
Azáltal, hogy a kamaszt egy mediáción belül a szülőkkel szemben egyenlő partnerként kezeljük, illetve "megteremtjük" azt a légkört, ahol ő "teljes értékű felnőttként" van kezelve, változás következik be. A kamasz - ugyan sokszor nagyon nehezen, de - megnyílik, elmondja saját - szüleivel szemben támasztott - elvárásait is, és kialakul egy egészséges, ellenőrzött alkufolyamat. Mivel az egyezség írásban is létrejön, ami a kamasz aláírását is tartalmazza, illetve a hely (a mediációs tárgyalás helyszíne), a tárgyalásvezető személye (mediátor), hitelt ad a megállapodásnak, így annak betartása sokkal jobban működik, mint az otthoni, sokszor veszekedésbe hajló "küzdelem", és az abból keletkező kényszerek, következmények.
Amennyiben a mediáción készült megállapodás módosítását, kiegészítését kéri bármelyik fél, akár a kamasz, akár a szülő, akkor a mediációt folytatni lehet. Ezek a tárgyalások azon túl, hogy az aktuális problémákra megoldást kínálnak, mintát is szolgáltatnak a szülőknek és gyerekeknek, hogy hogyan is kellene kezelni közös ügyeiket.
A tapasztalatom alapján azt merem állítani, hogy a szülőknek a kamaszokkal szemben mutatott magatartásán kell változtatni, mégpedig megfelelő időben, egy hosszabb-rövidebb átmeneti időt véve alapul. Ez azt jelenti, hogy amikor egy gyermeken megjelennek az "első kamaszkori tünetek", akkor a szülői magatartásnak át kell alakulnia szülőből baráttá. A barát, esetleg bensőséges barát személye mindig hiteles maradhat, a barát mindig egyenrangú tárgyaló fél, a kamasz nem érzi magát "parancsuralmi" rendszerbe kényszerített áldozatnak, ezért azok a deviáns viselkedési minták nem lesznek vonzók, illetve értelmezhetetlenek lesznek, amelyeket a kamasz kortársai produkálnak. A kamasz a szüleiben partnerre találhat problémái megoldásában, ugyan egy kettősség megmarad, mert néha szülőként, néha barátként tekint anyjára, apjára. A szülőknek illene megérezniük, hogy éppen milyen szerepkörben kívánja "használni" gyermekük.
A barát alkuképes. Szabályokat lehet alkotni, feladatokat lehet elosztani, kisebb családi rendszereket lehet felállítani. A szülő a rend kitalálásánál barát a kontrollnál inkább szülő, aki a felelősség, mint társadalmi norma, oldaláról közelíti meg a "nem teljesítés" problémáit, természetesen megfelelő türelemmel, valamint a szülő azért várhat el együttműködést, mert ő ezért cserébe kamasz gyermekének barátként is funkcionál, de ezt nem kell így nyíltan a tudomására hozni. Fontos még, hogy alapvető elvárás, hogy a szülő is következetesen tartsa be saját vállalásait, mert pillanatok alatt válhat hiteltelenné, ami a kamaszok szemében, szerintem, az egyik legfontosabb érték.
A szülők számára ez egy igen szűk mezsgye, érezni kell a gyermek hangulatváltozásait, néha rá kell kérdezni, néha hagyni kell. A barát ilyenkor elfogadó, ha elfogadó, akkor a kamasz bizalmát élvezi, hitelessége egyértelmű, szülőként pedig hatékony.

A mediációs eljárás költségei, árak

Normál mediáció:

Felmérő beszélgetés és tájékoztatás
1 óra.

Székhelyünkön:
Felenként 9.000,- Ft

Más helyszínen:
Felenként 9.000,- Ft + útiköltség

Az érintett felek egybehangzó mediációs felkérésének elfogadását követően:

Mediációs tárgyalás, 2 óra
Székhelyünkön:

Kettős vezetéssel: Felenként 15.000,- Ft

Más helyszínen:

Kettős vezetéssel: Felenként 15.000,- Ft + útiköltség

Sétáló mediáció árai azonosak. Ebben az esetben a tárgyaló felek nem találkoznak.
A megadott árak az általános forgalmi adót tartalmazzák.

Letöltések

Itt találhatja az oldalunkról letölthető dokumentumok listáját.

Ha jelentkezni kíván mediációra, kérem az alábbi dokumentumokat töltse le:
- Jelentkezés mediációra
A mediátor munkáját segíti, ha kitölti és elküldi az alább letölthető tesztet.
- Konfliktuskezelési teszt
Itt olvashatja a Mediáció folyamatáról és házirendünkről.
- A mediáció folyamata és házirendje