Még együtt

Egyutt
Még együtt vagyunk, de nekem már eszembe jutott a válás!
Ha magára ismert, klikk ide!

Válni szeretnék!

Egyutt
Válni szeretnék! Ehhez kérek tanácsot, segítséget!
Ha magára ismert, klikk ide!

Válunk

Egyutt
Már válunk, de nagyon nehéz, bajban vagyok. Segítséget, tanácsot kérek!
Ha magára ismert, klikk ide!

A kognitív terápiáról

A kognitív elmélet lényege, hogy az információfeldolgozás, megismerés nem a környezeti ingerek passzív befogadását jelenti, hanem aktív idegrendszeri folyamat, amelynek során jelentésadás és átdolgozás történik, egyénre szabott módon. A kognitív nézőpont mottója: "Az embert nem maguk a dolgok, hanem az a mód zavarja meg, ahogyan a dolgokat látja" (Epiktétsz). Az emberek tehát egyéni módon építik fel valóságukat, világképüket az információk alapján, azaz egyfajta leképező modellt alkotnak a tudatukban a világról. (Maga a szó megismerést, információszerzést jelent.) A megismerés során sémákat (stabil meggyőződéseket, hiedelmeket) alkotnak, amelyek alapvető viszonyulásaikat tükrözik önmagukhoz, másokhoz, a világhoz és a jövőjükhöz. Ezek alapján tájékozódnak, ezek döntik el, hogy hogyan értékelik az egyes eseményeket és hogyan viselkednek. A sémák tehát szabályokat és feltételezéseket is magában foglal.
Az információfeldolgozás azonban el is torzulhat, ami alaptalan hiedelmekhez és maladaptív (hibás, a helyes alkalmazkodást gátló) sémák kialakulásához vezetnek. A pszichopatológiát ez a torzult információfeldolgozási mód, valamint a hiedelmek és maladaptív sémák tartják fönn. A legmélyebb, diszfunkcionális alapsémáink gyerekkori negatív élmények hatására alakulnak ki, a későbbiekben bármiféle kritikus életesemény aktiválhatja őket. Ennek hatására diszfunkcionális, helytelen módon reagálhatunk, konfliktusaink lesznek a környezetünkkel, nem tudunk hatékonyan viselkedni, teljesíteni, rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, szorongunk vagy lehangoltak leszünk, pszichoszomatikus tüneteket produkálhatunk. A magatartási vagy személyiségzavarok és az önmagunkól alkotott kép zavarainak hátterében tehát általában a maladaptív sémák és a diszfunkcionális attitűdök állnak.

Szerencsére azonban ez a folyamat nem visszafordíthatatlan. Miután a sémák kialakulása tanulási folyamat eredménye, ezért megtanulhatjuk maladaptív sémáink módosítását is. Maguk a sémák nincsenek közvetlenül a tudatunkban, de tudatosíthatók, tehát megismerhetők. És ha megismerhetők, meg is változtathatók. Ez a kognitív terápia lényege. Tehát a kognitív szemlélet a pszichés zavarok kialakulásáért nem tudattalan motívumokat, hanem hibás tanulási folyamatokat tesz felelőssé.

A kognitív terápia olyan módszer, amely megtanítja, hogyan korrigáljuk téves hiedelmeinket, gondolatainkat. Alapfeltételezése, hogy a gondolat megelőzi az érzelmet, ezért a negatív gondolatok helyettesítése egészséges gondolatokkal hangulatunk és fizikai állapotunk javulását, viselkedésünk hatékonyabbá válását is eredményezi.
Nagy előnye, hogy a beteg aktív résztvevője a gyógyulási folyamatnak, és képessé válik a kontrollra. A terápia során a páciens és a terapeuta közösen azonosítják a téves hiedelmeket és diszfunkcionális attitűdöket, a pszichoterápiás folyamat tehát a páciens és a terapeuta szoros együttműködésén, közös erőfeszítésén alapul.

E terápiás szemlélet fontos - számos egyéb pszichoterápiás módszertől eltérő - jellegzetessége, hogy a korrekciós folyamat során nem a személy és környezete közti folyamatokat, hanem az egyénen belüli történéseket helyezi a figyelem középpontjába, valamint hogy a páciens múltja helyett jövőjére fókuszál. A kognitív pszichoterápia strukturált és célirányos, és ebből fakadóan direktív terápiás módszer.

A mediációs eljárás költségei, árak

Normál mediáció:

Felmérő beszélgetés és tájékoztatás
1 óra.

Székhelyünkön:
Felenként 9.000,- Ft

Más helyszínen:
Felenként 9.000,- Ft + útiköltség

Az érintett felek egybehangzó mediációs felkérésének elfogadását követően:

Mediációs tárgyalás, 2 óra
Székhelyünkön:

Kettős vezetéssel: Felenként 15.000,- Ft

Más helyszínen:

Kettős vezetéssel: Felenként 15.000,- Ft + útiköltség

Sétáló mediáció árai azonosak. Ebben az esetben a tárgyaló felek nem találkoznak.
A megadott árak az általános forgalmi adót tartalmazzák.

Letöltések

Itt találhatja az oldalunkról letölthető dokumentumok listáját.

Ha jelentkezni kíván mediációra, kérem az alábbi dokumentumokat töltse le:
- Jelentkezés mediációra
A mediátor munkáját segíti, ha kitölti és elküldi az alább letölthető tesztet.
- Konfliktuskezelési teszt
Itt olvashatja a Mediáció folyamatáról és házirendünkről.
- A mediáció folyamata és házirendje